пʼятницю, 8 січня 2016 р.

Світлий вогник душі Бібліотекаря

 

Тут книжки художні й наукові,

Для дітей є віршики й казки,

А крім того – аура спокою

В храмі книги затишно завжди.

… Святиню цю світлу і вічну

Всі Бібліотекою звуть!


Ріднити людей з книгою, відкривати їм красу і силу слова, - що може бути достойнішим? Скільки в стінах наших бібліотек переплелось людських долонь, скільки збережено і упорядковано книг? Світлана Андріївна Човник переконана, що книги мають здатність змінювати життя людини, бо справжня література, написана геніальною рукою, надихає людей, допомагає вирішити будь-які проблеми. Відтак, маючи обширні глибокі знання, вищу журналістську освіту, Світлана Андріївна постійно перебуває в епіцентрі сьогодення, завжди допомагає читачам. Бо вона бібліотекар і працює в Потіївській сільській установі з 1972 р. Фанатично віддана роботі. Та, насамперед, потрібно розповісти про те, як бібліотекар працює, віддаючи належну увагу, звичайно ж, юним. В Потіївській бібліотеці 1127 читачів. З них дітей - більше 200. Отож, у полі зору бібліотекаря юні читачі. Вона тримає під контролем уподобання кожного хлопчика чи дівчинки, знаючи, що часто у них відбуваються зміни інтересів, проводить бесіди -групові та індивідуальні, аби у такий спосіб, за допомогою книги прищепити у них зацікавленість, любов - чи то до братів наших менших, чи то до занять спортом, чи то - до рукоділля. Для наймолодших читачів Світлана Андріївна зібрала тематичну добірку дитячих книг, що групуються за розділами: «Природа розповідає про себе», «На сьомому небі» та інші. Аби застерегти юних від шкідливих звичок, що гублять і душу і тіло, вона, за допомогою книги О. Дорохова «Про тебе самого» проводить цикл бесід за темою: «Кожен орган свого тіла - з дитинства бережи», а читачам- старшокласникам пропонує літературу з тематичних полиць «Молодь і закон», «У світі професій».

Залучаючи до бібліотеки нових читачів, Світлана Андріївна часто відвідує школи (загальноосвітню та школу - інтернат, де навчаються учні з особливими потребами). Постійно вона допомагає учням, студентам у підготовці до уроків, екзаменів; допомагає при підборі літератури, при написанні рефератів, контрольних та дипломних робіт.

Для школярів-читачів функціонують галузеві гуртки, що об'єднують прихильників вчення Христового, любителів рідної мови, а також тих, хто за допомогою відповідної літератури поглиблює знання з екології, техніки, історії, народознавства. Одне з чільних місць в сільській бібліотеці займає обширний «Краєзнавчий куточок». Є тут картотека «Наше село». Зібрані в альбомі «Його життя гідне наслідування» унікальні матеріали про Героя Радянського Союзу Івана Федотовича Бугайченка - керівника Потіївського підпілля. Є також альбоми «Історія Потіївки», «Видатні люди - вихідці з Потіївки». Бібліотекар постійно збирає дані про минувшину і сьогодення Потіївки, газетними публікаціями, автором яких є сама Світлана Андріївна, поповнюються відповідні теки, альбоми.

Вона сформувала і книжкову поличку «Наш край часів Великої Вітчизняної - очима письменників-воїнів». Адже в книгах, скажімо П.Вершигори «Люди з чистою совістю», В.Войцеховича «Фронт на Поліссі», Я.Кузнеця «Від Дніпра до Сяна», - йдеться багато про військові дії, переходи, зокрема, в Потіївці та прилеглих до неї сіл - Дубовик, Гута-Потіївка, тощо.

Нещодавно вийшли в світ два томи книги «Незгасний вогонь пам'яті», присвячені жителям Радомишльщини - захисникам Вітчизни. І Світлана Андріївна вважає своїм святим обов'язком доносити до молоді, хто не пережив страхіть війни, правду про самовідданість земляків - армійців і партизан, про те, що рідний край захищали навіть діти ( книжкова поличка «Маленькі герої Великої війни»).

Сприянням С.А.Човнюк частими гостями сільської бібліотеки та місцевих шкіл є земляки-ветерани. Серед них - учасник Потіївського підпілля Леонід Антонович Тарнавський та полковник у запасі Борис Єгорович Полєщук. Є тут література про загиблих земляків - у снігах Суомі, у Афганістані ( потіївчанин Василь Мартиненко), є розділ про чорнобильську біду «Чорний біль Житомирщини», сформований літературний розділ «Співці Малої Батьківщини».

До речі, при Потіївській сільській бібліотеці створено Світланою Андріївною і активно діє літоб'єднання «Любисток», членами якого є місцеві літератори, нині їх одинадцятеро. Літоб'єднання поповнюється в основному за рахунок учнів. Відтак, 2008 року, на конкурсі, присвяченому Шевченківськім дням, здобув першість в Радомишльському районі у номінації «Поезія» Володимир Марченко, друге місце виборола Тетяна Борисюк. 

Є в Потіївці переселенці з Чорнобильської зони. Серед них багато хворих і бібліотекар допомагає їм у підборі літератури по фітотерапії, що у великій кількості міститься в книжковій виставці: «Земля-наш дім, і жити нам у нім»; допомагає втішним словом. Інвалідам, котрі не мають змоги відвідувати бібліотеку, Світлана Андріївна приносить літературу додому.

При допомозі читацького активу, спільно з педколективом та учнями шкіл Світлана Андріївна організовує літературні вечори, літературні зустрічі, тематичні вечори, читацькі конференції за участю літераторів. Адже вона спілкується з багатьма знаними письменниками і поетами: Миколою Яковичем Ярмолюком, Василем Федоровичем Сташуком, Валентином Вікторовичем Миськом. Частими гостями бібліотеки були (на жаль, нині покійні) народознавець Василь Скуратівський та поет Валентин Грабовський. Отож , чимало в Потіївській сільській бібліотеці є книг з дарчими написами літераторів – земляків. За книгами співців рідної землі останнім часом організовано бібліотекарем і проведено літературний вечір «В полоні поезій поетів-земляків», літературну годину «В товаристві героїв книг Миколи Ярмолюка».

Повсякчас допомагає сільський бібліотекар у підборі відповідної літератури з образотворчого мистецтва місцевому художнику Ігорю Огородніку; знаходить необхідні пісні у пісенниках для «Потіївського соловейка» - Наталії Бадюк, котра займає провідні місця у численних республіканських, обласних та районних пісенних народознавчих конкурсах. Вона - художній керівник місцевого Будинку культури, з котрим також співпрацює сільська бібліотека.

Маючи фах журналіста, С.А.Човнюк повсякчас опубліковує розповіді
про роботу Потіївської сільської бібліотеки в пресі. В газеті «Зоря Полісся»
постійно друкуються її розповіді про Потіївській край, про славних людей
села Потіївка. А ще відлунює її поезія - це краса художнього слова,
мистецький витвір душі і серця нашої Світлани Андріївни». Як же творчо, професійно і емоційно вона представила і показала себе як бібліотекаря і як Людину на обласному конкурсі профмайстерності у 2008 р., що проходив на базі Брусилівської районної книгозбірні за участю кращих сільських фахівців області. Пані Світлана стала лауреатом і зайняла 4-е місце. І лише на 1 бал відступила від ІІІ призового місця. 

Навіть якщо серце розтривожено,

Іншим всім упевненість вселяє..

Відтак і надалі планує «Бібліотекар» Світлана Човнюк, яка відповідає цьому високому призначенню, організовувати соковите, барвисте, мов веселка, українське свято «Живи, Україно, нам на радість!» - з виставкою-ярмарком різних поробок, з українською кухнею і короваєм, з українською піснею, з поезіями авторів-потіївчан.

То ж попереду дуже багато цікавого, постійний пошук нових активних форм роботи і завжди буде так, допоки з нами працює і творить Світлана Андріївна і горить світлий вогник її великої душі. Душі людини, жінки, бібліотекаря, духовного митця.


Колектив 

Радомишльської ЦРБ

Немає коментарів:

Дописати коментар