четвер, 7 січня 2016 р.

ПОТІЇВСЬКА ОБ’ЄДНАНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА МАЄ ВСІ ШАНСИ СТАТИ САМОСТІЙНОЮ ТА САМОДОСТАТНЬОЮ

ПОТІЇВСЬКА ОБ’ЄДНАНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА МАЄ ВСІ ШАНСИ СТАТИ САМОСТІЙНОЮ ТА САМОДОСТАТНЬОЮ
Потіївська сільська територіальна громада Радомишльського району – одна із дев’ятьох на Житомирщині, яка віднедавна має новий статус «об’єднана». Жителі більше двох десятків суміжних сіл із п’яти сільських рад сказали «так» децентралізації влади і на добровільних засадах об’єднали свої території, людські, фінансові, природні та інші ресурси. А 25 жовтня на місцевих виборах обрали собі одного сільського голову Володимира Майструка та одну раду, яким і довірили вирішувати всі нагальні проблеми об’єднаної територіальної громади.
Про це йдеться у повідомленні прес-служби офісу реформ в області.
Незважаючи на те, що у Потіївській сільській раді ОТГ сьогодні тільки триває процес становлення, депутати вже активно включилися в роботу. Зокрема, це засвідчила робота ІІ пленарного засідання першої сесії, яка відбулася 17 грудня за участі директора Офісу реформ у Житомирській області Романа Слідзевського та директора департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва облдержадміністрації Олексія Шатила.
На сесії депутати розглянули найважливіші питання життєдіяльності територіальної громади. Зокрема, затвердили першочергові заходи фінансування від перевиконання бюджету сільської ради, у тому числі і на проведення Інтернету для електронного обігу документації; своїм рішенням утворили робочу групу для формування штату виконкому ради та для напрацювання бюджету ради на наступний рік; затвердили склад та керівництво постійних комісій; надали погодження на передачу деяких об’єктів, капітальних споруд та доріг у комунальну власність ОТГ; а також визначалися з подальшою перспективою функціонування місцевого лікувального закладу (Потіївського терапевтичного відділення №2 Радомишльської ЦРЛ), перейменуванням вулиць, наданням погоджень та дозволів на користування земельними ділянками та надрами.
Найбільш бурхливо депутати обговорювали подальшу долю лікувального закладу в селі Потіївка. Його працівники збентежені. Багатьох із них вже попередили про звільнення. Як пояснила головний лікар Радомишльської центральної лікарні Наталія Вітінська, поки що заклад ніхто закривати не буде. Він фінансуватиметься з двох бюджетів – районного та сільської ради ОТГ. Але який буде подальший механізм його функціонування, на рівень якого бюджетного фінансування перейде і які медичні послуги надаватиме населенню, чітких фахових роз’яснень поки що немає. Сільський голова Володимир Майструк запевнив, що сьогодні є домовленості, що заклад найближчим часом мають намір реорганізувати і, можливо, перепрофілювати у відповідності до потреб жителів територіальної громади. Як саме, - це вирішуватимуть люди.
Своє тверде «ні» депутати на сесії висловили підприємцям, які звернулися в сільську раду для отримання дозволу на користування надрами, зокрема, видобутку покладів титану. Свою позицію аргументували тим, що така виробнича діяльність буде шкодити довкіллю і, що найгірше, – здоров’ю та життю людей. Депутати вирішили у найближчу неділю провести збори громадян, на яких почути їх думку. І підкреслили, що на своїй території тільки жителі мають вирішувати, як і кому господарювати та експлуатувати надра чи ні. Водночас депутати надали дозвіл на отримання земельної ділянки під забудову автозаправної станції на газу.
Рішення депутатів все узгоджувати з жителями, перш ніж діяти, підтримав директор Офісу реформ Роман Слідзевський, зауваживши, що метою децентралізації влади, яку підхопила Потіївська об’єднана територіальна громада, якраз і є прислухатися до людей та реалізовувати лише ті ідеї, які відповідають їх запитам та потребам. Реформа передбачає не тільки додаткові ресурси, можливості, але й відповідальність. І наголосив, що сьогодні Офіс реформ є активним помічником об’єднаних територіальних громад у здійсненні їх перших кроків на шляху становлення. Найголовніше завдання – сприяння у наданні фахових консультацій з надання освітніх, медичних та соціальних послуг людям. Тема подальшої долі лікувального закладу в селі Потіївка не буде винятком.
Керівник Офісу реформ нагадав про особливості фінансування об’єднаних територіальних громад з Держаного бюджету, умови участі в проектах, які фінансуються з Державного фонду регіонального розвитку, коштів міжнародних європейських грантів, у тому числі на створення центрів з надання адміністративних послуг населенню територіальних громад.
Директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та міжнародного співробітництва облдержадміністрації Олексій Шатило зауважив, що Потіївська об’єднана територіальна громада впевнено рухається до своєї самостійності і має всі шанси стати самодостатньою та спроможною. На його думку, потрібно зважено підійти до формування членів команди управлінців, менеджерів, які вміють добре рахувати і заощаджувати гроші, написати правильну стратегію економічного розвитку територіальної громади, грамотно підготувати та подати проект соціально-економічного, інфраструктурного розвитку. І пообіцяв територіальній громаді своє максимальне сприяння у вирішенні актуальних питань.

Немає коментарів:

Дописати коментар