четвер, 21 жовтня 2010 р.

Іван Федотович Бугайченко

1942

с. Потіївка. Радомишльський район. На початку 1942 року секретар Тернопільського ОК ЛКСМУ, член ЦК ЛКСМУ Іван Бугайченко створив у Потіївському районі підпільну комсомольсько-молодіжну організацію. Її очолив підпільний комітет, до складу якого ввійшли комуністи І. Ф. Бугайченко, С. Р. Пивовар, А. І. Осадчий, І. Д. Корнієнко.

Комітет зв’язався з підпільними комсомольськими групами, що існували в селах Потіївці, Ляховій, Котовці, Будилівці, Моделеві. До Дня Конституції підпільники надрукували масовим тиражем газету, на сторінках якої викривалася фашистська пропаганда. Підпільні групи знищили 30 старост і поліцаїв, передали партизанам чимало зброї, врятували від німецького рабства 2 тисячі молоді.

У грудні підпілля налічувало 150 чоловік. Його керівництво планувало створити партизанський загін, але 29 грудня 1942 року гестапо арештувало Івана Бугайченка. Вісім днів фашисти катували молодого комуніста. Нічого не дізнавшись, вони закопали його живцем у землю на подвір’ї жандармерії села Потіївки.

І. Ф. Бугайченку посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу і навічно обрано до складу Житомирського обкому ЛКСМУ. В селі йому споруджено пам’ятник. У Тернополі є вулиця і середня школа № 4 його імені.

Немає коментарів:

Дописати коментар