неділю, 17 травня 2015 р.

Де було село Осіча?

Багато мешканців Потіївки є нащадками кріпаків з давнього села Осіча. Від назви того села і піходить прізвище кріпаків "Осецький". Скориставшись тим, що в Польщі були однофамильці - шляхтичі Осецькі, ці кріпаки провернули довготривалу аферу. Вони вигадали, що вони теж є шляхтичами і вимагали собі всіх шляхетських привілеїв. Потім прізвище "Осецький" поділилося на такі прізвища - Мартиненко, Харченко, Максименко, Лук'яненко, Лукашенко, Кисиленко та ін.
Село Осіча є давнішим за наше село. Згадується у XV, XVI століттях. 1601 року воно мало всього 4 дими (двори). У 1603 році біля нього було засноване село Потіївка. А у XVIII столітті Осіча припинила існувати. 
На мапах XVII ст. це село позначене, і підписане, як "Osianka", "Oſsonka", "Oſonka". Проте ті мапи дуже дрібномасштабні, щоб зрозуміти розташування цього поселення. Де ж було село Осіча? Про координати Осічі згадує книга Тимошенка Л. В.:
 "Адже залишається багато нез'ясованих моментів, у тому числі й проблема локалізації села Осічі, яке за одними джерелами знаходилося (...) біля витоків р.Осічі (Шлямарки) (...), а за іншими – (...) біля витоків р. Вузні (Візні)...".
Тепер місця витоків цих річко давно змінилися через радянські меліоративні заходи. Але польська мапа 1930 року дає уявлення, де були початкові витоки річки Візні і річки Шлямарки (нині - Павлівщини):
Витоки розташовані паралельно один від одного. Тепер розуміємо, що село Осіча було між цими двома витоками. А де саме? Між витоками є підвищення рельєфу, окреслене ізолінією з висотою 200 метрів. Саме на цьому підвищенні і було село Осіча. Ось мапи 1912 та 1943 років, де позначені старі витоки Візні і Шлямарки (червоні хрестики) та місце села Осіча (сині лінії):

Чому саме на підвищенні? Бо на місці боліт села не виникали. На мапі 1863 року все навколо було заповнене болотами, а це підвищене місце було вільним від боліт:
Ось місце села Осіча на сучасній супутниковій мапі (обведене білою лінією):

Василь Кисиленко

2 коментарі:

  1. Це моя стара стаття. А потім з'явилася нові джерела, які точно окреслили, що Потіївка була зовсім в іншому місці.

    Про це йдеться в цій.публікації: Загадкове село Веремійки біля Потіївки / В. Кисиленко // Зоря Полісся. - 2023 - 31 березня.

    ВідповістиВидалити