пʼятницю, 15 травня 2015 р.

На сайті міністерства оборони РФ з'явився новий портал про війну

Знайти цілком реально
На сайті - цифрові копії документів про безповоротні втрати Червоної армії, інформація на мапі про первинне місці поховання людини, паспорти військових поховань зі списками похованих, трофейні документи про радянських військовополонених, нагородні листи фронтовиків, відомості про вчинені солдатами і офіцерами подвиги, а також мапи і журнали бойових дій фронтів, армій і дивізій.
При такому різноманітті і кількості архівних даних відшукати хоч якісь відомості про конкретного військовослужбовця цілком реально. Тим більше, що пошук по новому інтернет-ресурсу при необхідності можна супроводити запитом в електронну базу ще двох профільних порталів - «Меморіал» та «Подвиг Народу».

Програма підкаже
Для роботи з інтелектуальною системою пошуку «Пам'ять Народу» - http://www.pamyat-naroda.ru/ - не потрібно особливої підготовки. Електронна програма підкаже, як правильно скласти запит, допоможе розкласти інформацію в потрібні поля і зорієнтує користувача на мапі за місцем призову людини або географічній точці, де він вибув зі строю.
Чим більше даних є про фронтовика, тим більше шансів дізнатися його біографію. Важливі будь-які відомості про людину. Його прізвище, ім'я, по батькові та рік народження. Саме такий запит «забитий» у головному пошуковому рядку порталу. Якщо ви щось знаєте про нагороди - добре. Володієте інформацією про військової частини, в якій він служив, про шпиталі, де лікувався після поранення, - ще краще. Пошукова система звірить ці дані з тими, що є в електронній базі «Пам'ять Народу», «зведе» їх воєдино і видасть інформацію - аж до бойових операцій, учасником яких був чоловік, і прізвищ командувачів фронтами і арміями, де він служив під час війни.
Але головне, вона може підказати, де шукати місце поховання солдата або офіцера, полеглого в бою. Правда, стовідсоткового результату тут чекати не доводиться. Справа в тому, що безповоротні втрати Червоної армії за період бойових дій склали понад 8,5 мільйонів військовослужбовців. А в паспортах поховань міститься інформація приблизно на 2 млн осіб.

Відновити фронтову біографію
Більш того, його ресурси дозволяють скласти особистий сімейний архів. Його ви можете поповнювати за рахунок нововиявлених подій, імен, документальних свідчень.
У Міноборони підкреслюють, що цей проект задумувався не лише для того, щоб відшукати місце загибелі фронтовика, повернути з небуття прізвища безвісти зниклих воїнів, а й з більш ємною метою. На думку авторів проекту, не менш важливо якомога повніше відновити фронтову біографію солдатів і офіцерів, особливо тих, хто не повернувся додому. Величезний масив архівних даних, зібраних в новому інтернет-порталі «Пам'ять Народу», якраз дозволяє це зробити.

Немає коментарів:

Дописати коментар