четвер, 8 травня 2014 р.

Кисиленко Микола Григорович

Гвардії старшина

Народився 19 грудня 1922 року в селі Потіївка Потіївського району.

1941 року став в'язнем Дарницького концтабору. При перевезенні в'язнів на захід в потязі, він зміг втекти з потягу. Повернувся до Потіївки. Брав участь у місцевому партизанському загоні.

У листопаді 1943 року мобілізований Потіївським РВК до лав РСЧА. Служив Командиром відділення 120 мм мінометів мінометного батальйону 29-ї Гвардійської Мотострілецької Унецької Бригади 10-го Гвардійського танкового Уральського-Львівського добровольчого корпусу 4-ї танкової армії 1-го Українського фронту.

Був легко поранений 25 серпня 1944 року біля міста Кросно (Польща).

Взимку 1945 року одним з перших форсував ріку Одер у районі села Дібан (нині - Дзевін) з мінометом, де вручну працюючи заряджаючим, забезпечив безперебійний вогонь міномету для придушення опору нацистів і закріплення піхоти на західному березі ріки Одер. 

Навесні 1945 року, в боях за сілезькі села Фрідевальде (нині - Скорошице) і Брейтенфельд (нині - Маковіце), міномет його розрахунку знищив до 15 німців, придушив вогонь однієї протитанкової гармати, один ручний кулемет і розсіяв до взводу піхоти нацистів. 

У боях при форсуванні річки Шпре 17 квітня 1945 року, командуючи мінометом, супроводжуючи вогнем міномету стрілецькі підрозділи і відбиваючи контратаки піхоти нацистів, знищив до 20 солдатів і офіцерів нацистів, 3 ручні кулемети нацистів, 3 вози з військовим майном, 7 фаустпатронників, придушив вогні 2-х великокаліберних кулеметів. А також розбив автомашину нацистів, розсіяв до 80 солдатів і офіцерів нацистів.

Дійшов до Берліну, Праги, Відня та Будапешту.

Помер 8 травня 2003 року. Похований 9 травня 2003 року на кладовищі села Потіївка Радомишльського району Житомирської області.

Нагороди:
Ордени: Червоної зірки, Слави ІІІ ст., Вітчизняної війни І ст.

Медалі: за Бойові заслуги (2 шт.), За визволення Варшави, За визволення Праги, За взяття Берліну

Немає коментарів:

Дописати коментар