субота, 14 грудня 2019 р.

Стаття "За культурне впорядковане колгоспне село" в потіївській газеті "За соціалістичні темпи" за 5 квітня 1941 року


„Нигде народные массы не заинтересованы так настоящей культурой, как у нас, нигде вопросы этой культуры не ставятся так глу­боко и так последовательно, как у нас".
(В. И. ЛЕНИН).

Повнокровним, творчим життям живе колгоспне се­ло. Чудові плоди колгосп­ного ладу все більше від­чутні в неухильному рості матеріального і культурно­го рівня життя колгоспних мас. Тому не випадково на весь ріст повстало тепер пи­тання про культуру і впо­рядкування колгоспного се­ла, про його зовнішній ви­гляд.
Роки великого соціаліс­тичного будівництва до не­впізнавості змінили зов­нішнє обличчя нашого села.
Ще в 1934 році товариш Сталін, показуючи перетво­рення, які проходили в се­лі, говорив:
„Старая деревня с ее церковью на самом видном месте, с ее лучшими домами урядника, по­па, кулака на первом плане, с ее полуразваленными избами крестьян на заднем плане - на­чинает исчезать. На ее место выступает новая деревня с ее общественно - хозяйственными постройками, с ее клубами, ра­дио, кино, школами, библиоте­ками и яслями, с ее трактора­ми, комбайнами, молотилками, автомобилями".
Ці слова були сказані 7 років тому. А як далеко піш­ло вперед за цей час наше колгоспне село.
Наочним прикладом швид­кого росту можуть бути села Потіївського району — глибинного, в минулому одного з найбільш відста­лих районів Полісся.

Ось, наприклад, село По­тіївка—нині райцентр. На пустому місці, де років 6 тому було лише декілька селянських хат під солом'я­ним дахом, за короткий час виріс новий культурний ра­йонний центр.
За останніх декілька ро­ків тут побудовано двохпо­верховий цегляний буди­нок середньої школи, рай­універмаг, радіовузел, дит­садок, будинок оборони, рай­культмаг, готель, ресторан, баню, півтора десятки кому­нальних будинків. З примі­щення бувшої церкви побу­дований районний будинок культури, звукове кіно. Зараз будуються райхарчокомбі­нат, райдитконсультація. Райцентр електрофікований, вулиці обсаджені декора­тивними деревами.
В центрі села, де раніше був неогорожений пустир, зарос­лий бур'яном, зараз обору­дований сквер повний квітів, посередині якого пам'ятник В.І. Леніну. В минулому році закладений парк культури і відпочинку на площі 5 га.
Таких прикладів можна навести багато. Ось, наприк­лад, село Чайківка. Вулиці тут прекрасно розплановані. В центрі села побудований новий клуб на 270 місць, но­вий будинок середньої шко­ли, поштовий відділ, 5 но­вих господарських будівель в колгоспах. В 1940 році в с. Чайківці побудоваво для колгоспників 11 нових бу­динків з 2—3-х кімнат.
Колгосп ім. Будьонного в цьому році приступає до бу­дівництва турбінної елек­тростанції, яка буде освіт­лювати всі 3 колгоспи.
В цьому колгоспі є також свій колгоспний клуб, ра­діоприймач, колгоспна біб­ліотека, телефон.
Влітку с. Чайківка пото­пає в зелені. З 400 колгосп­них дворів 250 мають сади.
В минулому році колгосп­ники с. Чайківки посадили на своїх садибах 600 шт. фруктових дерев, а цієї вес­ни посадять ще 3.000 штук. Багато квітів на садибах кол­госпників. Прикладом куль­турного утримання хати, подвір'я може служити кол­госпниця Помаз Федосія Йо­сипівна. Колгосп їй допоміг побудувати новий будинок з двох кімнат, кухні та ко­мори. Вона посадила 20 шт. фруктових дерев і багато квітів, хата в неї завжди по­білена як зсередини, так і зовні, на подвір'ї зразкова чистота.
В районі проведена нема­ла робота по впорядкуван­ню сіл. За 1940 рік пересе­лено з хуторів 1.811 госпо­дарств, утворено 9 нових населених пунктів. Зараз в нових заселених пунктах розгорнута посадка садів і будівництво криниць. В ра­йоні залишилось ще 82 гос­подарства на хуторах, які весною ц. р. будуть повніс­тю зселені в села.
За минулий рік в районі для колгоспників побудова­но 250 нових будинків, 2 но­вих середніх школи (Види­бор, Чайківка), одна непов­носередня (Заньки) і буду­ється 3 нових (Анопіль, Янівка, Свидя), побудовано 2 нових фельдшерських пункти, один акушерський пункт, 8 сільмагів і ряд ін­ших громадських будівель.
Однак залишається фак­том, що зовнішній вигляд села часто-густо ще відстає від загального рівня еконо­мічного і культурного роз­витку наших колгоспів.
Тов. Хрущов говорив: „Нам тепер трохи більше ува­ги треба приділити зовніш­ності нашого села. Зовніш­ній вигляд нашого села, йо­го планування, вигляд кол­госпної хати — не відповіда­ють сьогоднішньому рівневі матеріальної забезпеченості нашого колгоспу і колгосп­ника".
І дійсно. Багато сіл у вас в районі прекрасно розпла­новані, як наприклад Янівка, Браженка, Нераж, Свидя і інші. Але поруч з колгосп­ними подвір'ями, які прива­блюють до себе своєю чис­тотою, є ще немало зане­дбаних хат, які справляють погане враження.
З таким становищем, без­культур'ям тепер вже ми­ритись не можна.
Особливо нестерпна за­пущеність громадських бу­дівель. Для прикладу візь­мемо приміщення контори колгоспу „Червоноармієць" с. Потіївка. Тут будинок по­будований з 6 кімнат, але голова колгоспу т. Кондра­тюк настільки варварськи запустив їх, що використо­вує лише одну кімнату і то найнепридатнішу, а останні залишені і запущені.
Подібні факти недбайли­вого ставлення до примі­щень, народного добра тре­ба розглядати як пряме розкрадання соціалістичної власності.
Зараз в нашому районі між виконкомами сільських Рад, між колгоспами і ак­тивом розгортається соціа­лістичне змагання на краще приведення в культурний вигляд свого села, колгос­пу, установи, подвір'я.
Партійні і радянські ор­ганізації району зараз в центрі уваги своєї повсяк­денної роботи ставлять пи­тання впорядкування села.
Немає сумніву в тому, що період для створення куль­турних впорядкованих сіл настав як ніколи.
Колгоспний лад створив всі умови для того, щоб наші колгоспні села перетво­рити в гарні, впорядковані села, села-сади, села дос­тойні нашої великої сталін­ської епохи.

Секретар РК КП(б)У Г. Ф. Медведєв

Немає коментарів:

Дописати коментар