понеділок, 17 квітня 2017 р.

Трактори вийшли в поле

Тікаючі більшовики нищили все. Не уникнуло руйнування і сільське господарство. Знищувались МТС. Та все ж за зиму вдалося все відновити та приготуватись до весни. В Житомирській області організовано 48 МТС. Всі вони укомплектовані тракторами. Правда, в північних районах, що більше потерпіли від війни, тракторний парк встановлено не досить добре. Є МТС, що мають тракторів більше, ніж їх було до війни, зокрема Миропільська МТС. Ще з осені одержано э Німеччини 150 тракторів, які працюватимуть на полях Житомирщини. Праця на цих машинах вже цілком освоєна нашими трактористами.
Сама величезна робота була проведена по відновленню МТС та ремонту тракторного парку, укомплектуванню МТС людьми. Труднощів було багато. Та все це переборювалось. Важко було дістати запасні частини та матеріали. Майстерні були зруйновані, станки порозкидані. Стягувались розбиті машини, станки. Все ремонтувалось. Тепер всі МТС мають свої майстерні. Відновлення тракторного парку продовжується. На цей час вже відремонтовано і готові до роботи 90 проц. тракторів.
Багато МТС показали надзвичайно чудові зразки роботи, недивлячись на всі труднощі. Чуднівська, Коднянська, Янушпільська, Звягельська МТС провели 100% ремонт тракторів. Відстали в роботі МТС Брусилова, Потіївки.
На перший час всі МТС забезпечені пальним. В середньому на кожний трактор припадає по 1,6 тонни пального. Нафта довозиться з Німеччини.
І словом і ділом допомагає німецька влада українському сільському господарству.
В південних районах Житомирщини трактори вже вийшли в поле.
Л. Ярощук.


Газета «Голос Волині», 6 травня 1942 року

Немає коментарів:

Дописати коментар