суботу, 25 квітня 2015 р.

Нова дата заснування Потіївки

Попередня дата заснування села Потіївка (1584 рік) ґрунтувалася на результатах дослідження історика Леоніда Тимошенка. Він у книзі "Описание документов западно-русских униатских митрополитов" 1897 року видання виявив такий документ, датований 1614 роком:
1614 мінус 30 дорівнює 1584 рік. Але митрополит Рутський помилився, що Потіївці тоді налічувалося 30 років.
Нещодавно було знайдено цікаву справу про Осецьких 1802 року. Вона зберігається в ДАКО за адресою: Ф. 782, Оп. 1, Спр. 8523. Відомо, що потіївські селяни у минулому домагалися повернення собі шляхетського звання, що вони є шляхтичами Осецькими гербу Доленга. Але в цій справі було зібрано всі наявні в архівах того часу антидокази, що потіївські селяни не були шляхтичами, а від самого початку були селянами, що належали київському митрополиту. І на сторінці 25 зв. є така цікава інформація:
Переклад з польської: "Року 1603 Священик Іполит Потій митрополит, зібравши тридцять підданих на землі церковній Осецькій, або Вереміївській, з яких одному Петру Андрійовичу підписав право на заснування слободи на тих же землях, яким застерігає, щоб те село вже не Осіча, а від імені його Потійовим називалося, а також, щоб піддані новопоселені через 15 років повинності підданські двору митрополитському виконували так само, як і інші піддані інших сіл митрополитських роблять". 
Як бачимо, біля села Осіча було створено нове село Потіївка. Документ цікавий тим, що підтверджує походження назви села від імені митрополита Потія і вказує на точну дату його заснування. Отже, Потіївка була заснована 1603 року.
Василь Кисиленко

4 коментарі:

  1. Шановні земляки ! Невимовно радий, що в цей нелегкий для України час Ви цікавитеся початками Потіївки. Зрештою, я цього довго чекав і відтак можу бути щасливим.
    Щодо віднайдення дати заснування Потіївки. Мені ця архівна справа відома давно, колеги мені її надіслали після виходу в світ книжок. От тільки публікувати цю відомість я не поспішав. Я продовжую набирати матеріал, який, можливо, увійде в нову книжку. Приємно також, що запис відчитаний правильно. От тільки його трактування не зовсім мене влаштовує. Думаю, що запис можна вважати першою писемною згадкою Потіївки (точно датована найраніша згадка топоніма), щодо заснування села - сумнівно. У цих численних справах про Осецьких, все залежало від того, хто їх писав: Осецькі прагнули довести своє давнє шляхетство, влада навпаки - підбирала матеріали, які цьому перешкоджали. Станом на сьогодні, можна вивести родовід Осецьких з 16 ст., от тільки шляхтою вони тоді явно не були. Звертаю увагу на те, що в цитованому записі, як і в попередніх і пізніших ідеться про Осечу, яка ніби стала Потіївкою, що довзоляє говорити про витоки теперішнього села від Осечі, яка згадується набагато раніше Потіївки. Можливо, ідеться про зміну назви, адже територія сіл одна й та сама. Цитований документ записаний на початку 19 ст., це фактично так зв. регестовий запис без вказівки на походження. У моєму розпорядженні є описи маєтків церкви, синхроонні з початком 17 ст., там справа складніша. Пролити на це все світло можуть книги Литовської метрики, описи архіву уніатських митрополитів, які зараз готуються до друку у Львові, а також інші матеріали (не буду зараз розкривати всі карти...). Леонід Тимошенко

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня! У вашій книзі згадується, що село Осіча було чи то біля витоків річки Візні, чи то біля витоків річки Шлямарки (Павлівщини). Відповідно, це село було на відстані кількох кілометрів від Потіївки. Тобто, село Осіча було десь у районі села Нераж. Осіча і Потіївка були віддаленими селами, про які подавалися окремі відомості. А якщо в деяких джерелах минулого Осічу та Потіївку ототожнили, то це зробили люди, які не знали ці села. Так само, як нині Бориспільський аеропорт дехто вважають аеропортом міста Києва.

      Видалити
  2. Прошу помочь собрать исторические документы, фото по школе-интернат в селе Потиевке, открытой в 1959г. В начале 1960-х годов я учился в этой школе.
    Писать на адрес: shturmanvvs5@gmail.com
    Vladimir

    ВідповістиВидалити