вівторок, 4 січня 2011 р.

Театр "Сонячні зайчики"

”Наш театр ”Сонячні зайчики” діє при Будинку дитячої творчості села Потіївка. Актори у ньому — діти, хворі на дитячий церебральний параліч. Залюбки грають тут і здорові діти.

Театр створили 24 роки тому. Граємо п’єси, інсценуємо пісні, вірші, оповідання. Є навіть мюзикли. І на гастролі їздимо: по району, містах області, країни. Ставали лауреатами й дипломантами різних конкурсів і фестивалів. Мене часто запитують, чи не важко працювати з хворими школярами. Повірте, це звичайнісінькі діти. Вони не гірше за однолітків пустують, можуть до печінок дістати. А тоді пригорнуться і в очі заглядають.

Навпроти мого будинку розташований інтернат для дітей з наслідками поліомієліту та ДЦП. Важливо, щоб вони не замикалися у своїх проблемах. Батькам таких дітей раджу не тримати їх удома. Дайте їм змогу спілкуватися з однолітками, краще адаптуватися до дорослого життя.

Чиновники зараз пропонують закрити інтернатські заклади. Хворих дітей хочуть віддати до звичайних шкіл, аби навчалися разом зі здоровими. Проте сиріт-інвалідів неохоче беруть до будинків сімейного типу. Моя вихованка Оля Смирнова, яка грає Мавку в постановці ”Лісова пісня”, досі згадує, як її обзивали калікою. Доти дівчинка думала, що вона така, як усі.

2009-го сільському інтернату виповнилось 50 років. Його створив Дмитро Максимович Топчій, якого діти називали ”батя”. Тепер у спецшколі працює династія Топчіїв — його дочка, син із дружиною і донькою Людмилою. Наш випускник Микола Жабняк став срібним призером із метання диска на Параолімпійських іграх у Пекіні. Тренувала його вчителька фізкультури Ірина Іванівна Мойсеєва.

Моя знайома педагог Катерина Іванівна Ярова — вихованка нашого інтернату. Ця жінка так хотіла стати вчителькою, що до Уманського педінституту на милицях добиралася навіть в ожеледицю. А як здобула фах учителя математики — її не хотіли брати на роботу, бо була на першій групі інвалідності. За законом такі люди не мають права працювати. Катерині Іванівні вдалося змінити її на другу групу. Повернулася до інтернату, зустріла однокласника Віктора, побралися. Виховали доньок, уже онучка є. Віктор Семенович очолює районну організацію інвалідів ”Надія”, а Катерина Іванівна — член її правління. Ані дня не сидить удома. На машину — і гайда по району”.

Ярослава Самойленко, керівник театру ”Сонячні зайчики”, с. Потіївка Радомишльського р-ну на Житомирщині

Немає коментарів:

Дописати коментар